BEGRAAFPLAATS "OUD KRALINGEN"

De begraafplaats ligt rond en voor de plek waar tot 1842 de kerk van het voormalige dorpje Kralingen stond. Door veenafgraving is het dorpje verhuisd, maar de begraafplaats bleef en is later uitgebreid. Het fundament van de kerk is nog zichtbaar. Met recht een historische plek voor vele Rotterdammers, getuige ook de graven van eertijds bekende Rotterdamse families.

Oud-Kralingen is eigendom van de Hervormde Gemeente Kralingen, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland.

Oud-Kralingen is een algemene begraafplaats. Nadat in 1572 de (vroeger Rooms-Katholieke) kerk overging aan de gereformeerden bleef de begraafplaats in gebruik voor alle inwoners van het dorpje Kralingen.

Die situatie bleef ook gehandhaafd toen na 1827 elke burgerlijke gemeente een eigen gemeentelijke begraafplaats moest te hebben. Na lang overleg tussen de gemeente Kralingen, de provincie Zuid Holland en de Hervormde kerkelijke gemeente van Kralingen werd Oud-Kralingen de algemene begraafplaats van de gemeente Kralingen, die in 1895 deel werd van Rotterdam. Daardoor mag iedereen, ongeacht zijn of haar levensovertuiging, op Oud-Kralingen begraven worden.

Begraafplaats Oud Kralingen is gelegen aan de Laan van Oud Kralingen (zijweg van Kralingseweg) in Rotterdam- Prinsenland.  Voor informatie over begrafenissen, verkoop van grafrechten of anderzins kunt u contact opnemen met de begraafplaats, tel: 010- 220 2700 fax 010 – 220 1905 of e-mail oudkralingen@hervormdkralingen.com Uiteraard kunt ook gerust langs komen de begraafplaats te bezichtigen. De begraafplaats is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur, op zaterdag en zondag tot 17.00 uur.  In de zomermaanden is de begraafplaats tot 20 uur geopend.

Geschiedenis
De vroegere parochiekerk dateerde uit circa 1550 en was gebouwd in een eenvoudige gotische stijl. In de achttiende eeuw liep het dorp leeg. Omdat het veen was weggegraven, bestond het gebied uit een grote watervlakte, doorkruist met de oude wegen en kaden. Het dorp verplaatste zich in de richting van Rotterdam en de kerk met het kerkhof kwam verlaten tussen de grote plassen te liggen. Het oude kerkgebouw werd vervangen door de Hoflaankerk en in 1844 gesloopt maar de muren bleven tot een hoogte van 1.20 meter staan. Binnen deze muren kwamen grafkelders die zich nu nog aan de noordzijde van de begraafplaats bevinden. In 1876 is de nieuwe dodenakker aangelegd in Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van architect W.C. Coepijn van de Dienst Gemeentewerken. Op dit moment is de begraafplaats omsloten door de nieuwbouw van de wijk Prinsenland. Ook is er een aantal recente foto's beschikbaar van het historische gedeelte beschikbaar

De volgende documenten kunt u hier vinden:

Begraafplaatsreglement

Uitvoeringsbesluit en tarieven

Folder met meer informatie

Ingang aan de Laan van Oud Kralingen

Mausoleum
Het meest opzienbarende monument is het mausoleum van Pieter Kruyff Bartholomeus & Zn dat is geselecteerd voor de plaatsing op de monumentenlijst. De vierkante kapel is in 1911 gebouwd in neo romaanse stijl en heeft een koepeldak met lantaarn. Het gebouw is versierd met doodssymbolen als lauwerkransen en palmtakken. In de glas-in-lood vensters hoog in de zijgevels zijn vergankelijkheidssymbolen gebrandschilderd: een olielamp, een vlinder, een schedel en een zandloper. Het mausoleum is echter dringend en restauratie toe. De mogelijkheden daarvoor worden thans onderzocht.

Bezienswaardig zijn verder het mozaiek op het familiegraf van de reder Peterson dat in het Vaticaan te Rome is vervaardigd en de grote monumenten van de families Van Hoboken en Veder.

Mausoleum van Pieter Kruyff Bartholomeus & Zn